GPT-4, yapay zeka alanındaki en son yeniliklerden biridir ve GPT-3'ten daha gelişmiş özelliklere sahiptir. GPT-4, büyük boyutlu doğal dil işleme modellerinden biridir ve dil modeli olarak adlandırılır. Bu model, insanların kullandığı dilin yapısını ve anlamını öğrenir ve sonra bu bilgiyi kullanarak yeni cümleler ve metinler oluşturabilir.
GPT-4'ün en önemli özelliği, doğal dil işleme alanında devrim niteliğinde bir gelişme olan "evrensel dil modeli" (UDM) olarak adlandırılan bir teknolojiyi kullanmasıdır. UDM, birçok farklı dildeki metinleri tek bir modelde birleştiren bir teknolojidir. Bu, birçok farklı dildeki metinleri tek bir modelde öğrenerek, modelin farklı dillerde daha iyi performans göstermesini sağlar.
GPT-4'ün başka bir önemli özelliği de, daha önceki GPT modellerinde olduğu gibi, benzer modellerden daha yüksek bir doğruluk oranına sahip olmasıdır. Bu, GPT-4'ün daha iyi bir performans gösterdiği ve daha doğru sonuçlar verdiği anlamına gelir.
GPT-4, farklı alanlardan ve kaynaklardan büyük miktarda veri kullanarak öğrenir. Bu veriler arasında Wikipedia, haber makaleleri, kitaplar ve daha birçok kaynak bulunur. Bu verileri kullanarak, GPT-4, doğal dil işleme alanında birçok farklı uygulama için kullanılabilir.
ChatGPT nedir? GPT-3 ve GPT-4 arasındaki farklar nelerdir?
GPT (Generative Pre-trained Transformer), soruları yanıtlama, metni özetleme ve hatta kod satırları oluşturma gibi çeşitli doğal dil işleme görevlerini gerçekleştirebilen bir tür büyük dil modeli (LLM, Large Language Model) sinir ağı olan önceden eğitilmiş üretken dönüştürücü anlamına geliyor. Bu büyük dil modelleri, tıpkı bir insan tarafından yazılmış metinler üretmek için derin öğrenme tekniğini kullanır.
ChatGPT nedir? sorununa gelirsek, ChatGPT; GPT-3 ve GPT-4’ün dil modellerini kullanan bir yapay zekâ sohbet botu uygulamasıdır. Yani ChatGPT, bir araba olsaydı, ona güç sağlayan motor GPT-3 veya GPT-4 olurdu diyebiliriz.
GPT-3, ilk olarak 2020’de piyasaya sürülmüş ve 175 milyar parametre üzerinde eğitilerek o dönemin üretilmiş en büyük sinir ağı haline gelmişti. Geliştirmelere sürekli olarak devam eden GPT-3, 2022’de detaylı geliştirmeler yaptığı GPT-3.5 serisiyle piyasaya sürüldü.
GPT-4 ise GPT-3’ün bir varisidir. OpenAI, bu en son sürümün 25.000 kelimeye kadar işleyebileceğini söylüyor. Yani bu yaklaşık GPT-3’ün sekiz katı demek oluyor. Görüntüleri işlemesi ve çok daha detaylı talimatları işleyebilmesi açısında da GPT-3.5’i geçmekte.
GPT-4’e nasıl erişim sağlayabilirsiniz?
ChatGPT’de yeniyseniz, chat.openai.com adresini ziyaret edebilir ardından da buradan ücretsiz bir şekilde hesap oluşturarak GPT-3’e erişim sağlayabilirsiniz.
GPT-4’e erişim sağlayabilmeniz için aylık 20 ABD doları karşılığındaki premium hizmetini satın almanız gerekiyor. Kullanırken yazım sırasında, GPT-4’ün her dört saatte bir 100 mesajlık bir sınırı olduğunu da hatırlatalım.
GPT-4 ile yapabileceğiniz yeni şeyler neler?
OpenAI, GPT-4 için “gelişmiş muhakeme yeteneği, karmaşık talimat anlayışı ve daha fazla yaratıcılık gerektiren görevlerde mükemmeldir” diyor. Lansmandan sadece birkaç saat içinde, kullanıcılar GPT-4’ün çeşitli yaratıcı kullanımlarını bildirdiler, bunlar arasında:
Görüntüleri tanımlama ve tarifler oluşturmak GPT-4’ün çok modlu özelliği sayesinde kullanıcılar un, tereyağı, yumurta ve süt fotoğrafı gibi resimleri yükleyip, bu resimlere göre lezzetli tarif önerileri alabiliyor. Ancak bu özellik, henüz GPT-4 abonelerinin kullanımına açık görünmüyor.
GPT-4’ün yeni yeteneklerini test etmek için eğitim verilerinin en son ne zaman güncellendiği sorulduğunda GPT-4 şu yanıtı veriyor: “Eğitim verilerim en son Eylül 2021’de güncellendi. Sonuç olarak, olaylar, gelişmeler ve ilerlemeler hakkındaki bilgim ve anlayışım bu zaman dilimiyle sınırlıdır. O zamandan beri meydana gelen herhangi bir olay veya güncelleme hakkında bilgi veremiyorum.”
Yapay zeka sohbet botlarının hızla gelişmekte olduğunu görmekteyiz. Şubat 2023’te Google, LaMDA adlı farklı bir dil modelini kullanan kendi sohbet robotu Bard‘ı piyasaya sürdü. Google’a ek olarak Microsoft, Huawei, Alibaba ve Baidu gibi teknoloji devleri, bu gelişen AI sektörüne hâkim olmak için hararetli rekabetin ortasında kendi sürümlerini sunmak için yarışıyor.