AMP Nedir?

  • 03 Mart 2023

Bu girişim, tüm iş birlikçilere fayda sağlamak amacıyla kurulmuş bir sistemdir. Reklam verenler, yayınlayanlar ve kullanıcıların tümünün AMP’den ortak bir kar sağlaması amaçlandı. AMP, 2015 yılında WordPress, Google ve Adobe gibi birkaç şirket tarafından ortak geliştirilerek piyasaya sürüldü. Günümüzde neredeyse tüm büyük çevrimiçi medya portalları AMP teknolojisini kullanıyor. Çünkü birçok kullanıcı hızlı yüklenen mobil web sitelerinden kazanılacak büyük değerin farkında.

Son on yıldır akıllı telefonlar, birçok endüstride ve yine birçok ülkede bilgisayarları geride bırakarak insanların çevrimiçi internette dolaşmak için kullandığı öncelikli cihaz haline geldi. Mesela yakınlarda bir atm aramak için cep telefonumuza sarılırız, telefonlarımızdan online alışveriş yaparız ya da işe giderken toplu taşımada telefonlarımızdan gündemi takip ederiz. Web sitelerin hızlı yüklenmesi mobil kullanıcılar için oldukça önemli bir faktör halini alıyor. Kritik web site yüklenme süresinin üç saniye olduğu biliniyor. Bir internet sitesi sitesi daha uzun sürede yüklenirse, kullanıcılarının çoğu büyük ihtimalle o sayfayı tercih etmeyecektir.

ampsite

AMP’nin günümüzde tercih edilen gelişmiş bir teknoloji olmasının en büyük sebebi; mobil cihazlarda olabildiğince hızlı yüklenen web siteleri oluşturmak için özel olarak tasarlanmış olmasıdır. Ancak bağlantı hızı web sitenin dosya boyutuna ve internet hızına da bağlıdır. İnternet bağlantısı çok yavaş ise, teknik olarak AMP’ye optimize edilmiş bir sayfa bile olsa yavaş yüklenebilir. AMP, internet bağlantısının kullanılabilir kapasitesini etkileyemez, bu nedenle AMP teknolojisinin asıl amacı etkileyebileceği yükleme sürelerine odaklanmaktır. AMP, veri aktarımı yavaş olduğunda bile mobil web sitesinin hızlıca yüklenmesi için en iyi koşulları oluşturmayı hedefler. AMP’nin kısa yüklenme sürelerinin anahtar noktası, yüklenmesi gereken dosyaların en aza indirilmesidir. Diğer bir önemli faktör ise tıklanan içeriklerin önbelleğini hazır tutan bir Proxy sunucusudur. Bu içerikler kullanıcının ona eriştiği her yerden sayfanın her zaman aynı hızda yüklenebilmesine avantaj sağlayan bir “İçerik Dağıtım Ağı” üzerinden oluşturulur.

AMP Web Sitesi Faydaları Nelerdir?

AMP, yavaş internet bağlantısına sahip mobil sitenizi kullanıcı deneyimlerini iyileştirmek için büyük ölçüde iyileştirir. İçeriğinizi hızlı ve yalın hale getirir. Yani ziyaretçileriniz web siteniz yüklenirken uzun uzadıya beklemelerle uğraşmak zorunda kalmaz. Yararlı bir içeriğe sahipseniz, bu teknoloji ile birlikte site trafiğiniz daha iyi hale gelir. Mobil arama sonuçlarında Google, destek vererek AMP kullanımını teşvik ediyor. AMP web sitesi oluşturmak aynı zamanda SEO çalışmalarınızı iyileştirmeye de yardımcı olacaktır. Sitenizde AMP olması, depolama sunucularınızdaki yükü azaltacak ve bu da site performansını artırmaya yardımcı olacaktır.

AMP Web Sitesi Tasarımı Nasıl Yapılır?

Geçmiş yıllarda internet denince sadece bilgisayarlar akla gelse de, teknolojinin hızla ilerlemesi ve gelişmesi artık bizi cebe sığan akıllı telefonlar aracılığıyla içeriklere ulaşmamıza olanak sağlamıştır. Bu noktada web sitelerinin mobile uygun bir şekilde tasarlanması ve entegre edilmesi önemli bir sorun oluşturmuştur. Mobil içerik yüklemelerinin yavaş olmasından ötürü web sitelerin aramalarda üst sıralarda yer alması pek mümkün görünmüyordu. Bu da içerik üreticisi site sahipleri için gelir kaybına yol açmaktaydı. Ancak AMP Web Tasarımı teknolojisi web sitelerin yüklenme hızlarını yükselterek mobile uygun hale getirmeyi başardı.

web

AMP Web Sitesi Tasarımını iki şekilde yapmak mümkündür. Bu işlem WordPress’e sahip olan internet kullanıcıları kolayca halledilebilir. WordPress içerisinde yer alan Amp eklentisini kurmanız, AMP Web Sitesi kurulumunuzu sağlamak için yeterli olacaktır. İşlem sonucunda web siteniz ve içerikleriniz AMP ile uyumlu bir hale gelecektir. Fakat Amp’nin işlev kazanmasını için eklentiyi kurduktan sonra Google’a bildirimde bulunmanız gerekmektedir. Çünkü, bildirimde bulunulmadığı takdirde kurulumunuzun tam olarak aktifleşmesine izin verilmeyecektir. Son olarak ise AMP eklentisini yerleştirdiğiniz web sayfanızı Google Search Console yardımıyla Google ile paylaşabilirsiniz.

Ancak sahibi olduğunuz web sitesi WordPress kullanılmayan bir web sitesi ise AMP tasarımı biraz zor bir hal alacaktır. Amp içerisinde yer alan AMP Javascript, AMP HTML ve Amp Cdn bölümlerinin hepsinde ayrı ayrı kod düzenlemeleri yapılmalıdır. Öcelikle; web sitenizde yer alan yazı fontlarını, görselleri, resim ve videoları Amp ile uyumlu yapmalısınız. Ancak tüm bunları tasarlarken web sitenizin orijinal halinin de bozulmaması gerekmektedir. Son olarak Wordpress tasarımı ya da HTML temelli tasarım kurulumunu tamamladıktan sonra AMP test araçlarını kullanarak web sitesinin ve bağlantıların doğru şekilde çalıştığından emin olunmalıdır.

Ne aramak istersiniz?