Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nedir?

  • 05 Aralık 2022

Arama motorları çalışma prensibi gereği aranan içeriği tüm web’de tarar, tüm sayfaları süzgecinden geçirir, bilgileri öncelik olarak toplar ve belirli bir düzende karşımıza getirmeyi hedefler. Aratılan kelimeler doğrultusunda bulduğu tüm içerikleri belli bir algoritmaya göre sıralayarak SERP’de karşımıza çıkarır. Bu algoritma öncelik belirlemek adına yapılmış olup kullanıcıya verimli bir arama sonucu vermeyi amaçlar. İçerik üreticileri de SEO ile bu algoritmayı etkilemeyi hedefler.

SEO, Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinin oluşturduğu bu kavram, dilimizde “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir. SEO, bu içeriklerin arama motorunda ön plana çıkması için yapılan bir takım optimizasyon işlemleridir. İçeriğin öncelikli sırada karşımıza gelmesi demek daha fazla kullanıcıya ve müşteriye ulaşmamızı sağlamak demektir. SEO özgün ve kaliteli içerikleri anahtar kelimeler aracılığıyla kullanıcılara sunar. Başarılı bir optimizasyon sonucunda sitemiz memnun ziyaretçiler kazanmış olur. Memnun ziyaretçiler potansiyel müşterileri oluşturur. Yani arama motoru optimizasyonu dijital pazarlamanın bel kemiğidir. Oluşturulan içeriğin kalitesi memnun kullanıcılar sayesinde siteyi ziyaret etmekten kaçınılmaz hale getirir.

SERP Nedir?

SERP (Search Engine Results Page), Türkçe olarak arama motoru sonuç sayfası anlamına gelir. Arama motorunda arattığımız kelimelerin sonucunda karşımıza gelen sayfadır. Arama motoru algoritmasına göre listelenen sonuçlar aramaya yönelik; makale, görseller, alışveriş siteleri ve tüm içerikleri sıralayarak gösterir.

seo2

SEO Neden Gereklidir?

Yapılan araştırmalar kullanıcıların sadece %2-3 kadarının reklam içeriklerine tıkladığını gösteriyor. Geri kalan kullanıcılar sadece organik içerikleri tercih ediyor. Dolayısıyla İçerik ne kadar SEO kurallarına uygun olursa o kadar tercih edilir. Kullanıcının reklam içeriklerine tıklamama sebebiyse genellikle kandırılmak istememesidir. Reklamlı içerikler ürünü tanıtmaktan çok pazarlamayı hedeflediği için kullanıcının gözünde güvenilirliğini kaybediyor. Ürün hakkında bilgi almak isteyen kişiler öncelikle ürünü araştırıp, pazarın en iyisini bulmaya çalışır. Bu durum site sahibini organik içerik üretme zorunluluğuna itiyor. Arama motoru optimizasyonu aynı zamanda reklamsız içerik ürettiğimiz için maliyet bakımından daha kolay ve etkilidir.

Optimizasyonda Neler Yapılır?

Doğru optimizasyon aslında içeriğin popülerliğini artırmak için uygulanan bir sanat dalıdır diyebiliriz. Web’deki milyonlarca içerik içinde özgün olma çabası büyük bir uğraş gerektirir. Özgünlük bazı materyallerde sanat olarak anlatılır. Bilinen bir fikri eşsiz bir şekilde sunmak, benzersiz bir içerik üretmek sanıldığı kadar kolay değildir. Tüm bunların yanı sıra belli anahtar kelimeler çevresinde üretmeye çalışmak yine zorlayıcı etkenlerden biridir. Anahtar kelime optimizasyon işleminin olmazsa olmazıdır. Kullanıcının aramasına yönelik içerik oluşturmak ilk şarttır.

SEO Çalışması Nasıl Yapılmalı?

1-Görsel verilerden yararlanın.

İçerik üretirken sadece sözlü verilerden yararlanılmamalı. Medyatik içerikler her zaman dikkat çekmede yardımcı olacaktır. Konuya ilişkin görseller video içerikleri kesinlikle kullanıcıların dikkatini çekecektir. Kullanıcı sitede kalıp zaman geçirdikçe arama motoru algoritması içeriği önemser ve aramalarda üst sıralara taşır. Kullanıcının içeriği incelerken sıkılmamasını sağlamamız gerekir.

2-Özgünlük en önemli kural!

Ele aldığımız konu her yerde var evet, bizim içeriğimizin önemsenmesi için farklı olmak zorundayız. Aynı yazı her yerde varsa bu sitemizin güvenilirliğini de etkiler ve kullanıcıların dikkatini kaybederiz. Özgün ve güzel bir anlatım kesinlikle içeriğin dikkat çekmesini sağlar ve daha çok kullanıcıya hitap eder. Kesinlikle kopya içerik olmamalı. Özgün olmak en çok dikkat edilmesi gereken kuraldır. Mümkünse görsel içeriklerimiz bile özgün olmalı.

3-Aramaya hitap eden içerik oluşturulmalı.

Kimse zaman kaybetmek istemez. İçerikte kesinlikle gereksiz ifadelere yer verilmemeli. İstenileni en iyi şekilde ve konudan sapmadan vermek kullanıcının sitede geçirdiği süreyi olumlu etkiler. Gereksiz ifadeler kişilerin ilgisini kaybetmeye yol açar. Aranan konuya ilişkin tüm ifadeler kullanılabilir ama tekrar içeren ifadeler, konudan bağımsız ve uzun örnekler gereksiz kalacağı için kullanıcıyı kaybettirir.

4-Anahtar kelime kullanımı SEO’nun temelini oluşturur.

Anahtar kelimeler kullanıcının arama motoruna yazdığı kelimelerdir. Bahsedeceğimiz konuda kullanıcıya hitap etmemiz için anahtar kelimeleri doğru belirlememiz gerekir. Genelde 2-3, bazen daha fazla kelimelerden oluşabilir. Ürettiğimiz içerikte anahtar kelimeleri kullanmak kullanıcıya ulaşmak için önemli bir adımdır. Anahtar kelimeler yazdığımız makalenin en az %2-3 kadarında yer almalı. Sürekli tekrar edilirse bu da okuyucuyu sıkar ve uzaklaştırır. Amacımız içeriğin ilgi çekmesini ve bulunulabilir olmasını sağlamak.

5-İçeriklerinizde fark yaratın.

Belirlediğiniz anahtar kelimeleri öncelikle rakip içerik üreticileriyle karşılaştırın. Diğer siteleri inceleyip konuya ilişkin farklı noktalara da değinmeye çalışın. Nitelikli içeriklerle kullanıcıları etkileyip güzel geri dönüşler sağlayabilirsiniz. Rakip sitelerden daha uzun içerikler üretmek sizi geri düşürmez aksine kullanıcıyı sitede daha uzun tutup arama motorunu etkileyebilirsiniz. İçeriği gereksiz şekilde detaylandırmadan uzatabilirsiniz.

6-Güncel ve dikkat çekici bir başlık seçilmeli.

Başlığınız SERP’de dikkat çekici olmalı. Uygun mesajlar içerirse kullanıcıyı olumlu yönde etkileyebilir. Kullanıcıyı harekete geçirmeye yönelik bir başlık tıklamaktan geri çekmeyecektir. Anahtar kelimeyi kesinlikle içermelidir.

Ne aramak istersiniz?