Bilinirliğin Temel İlkesi: Marka Yönetimi

  • 01 Mart 2023

Marka yönetimi, müşteri için oluşturulan hizmette ayırt edici unsurlar içeren çalışmaların tümünü kapsar. Marka stratejilerinden yararlanarak hizmet verdiğiniz sektörde etkili bir ikna ve iletişim dili oluşturmak için gereklidir. Dijital dünyanın gelişen noktaları arasında yer alan marka yönetimi için reklam ajansları profesyonel hizmet vermektedir. Marka ve sürekli gelişmeye devam ederek karşımıza çıkan marka yönetimi, oldukça geniş bir kavramdır. Ürünü veya hizmeti diğer rakiplerden ayırmak isteyen işletmeler, marka kavramını kullanmaktadır. İsim, sembol ve şekillerden oluşan markalar, kurumların temelini oluşturan unsurların ilkidir. Marka çalışmaları, günümüzde her sektörden işletmenin baş vurduğu çalışmalar arasında önemli bir yer almaktadır. Hangi sektöre hitap ederseniz edin, marka çalışmalarına bir noktada dahil olmak zorundasınız. Marka yönetim çalışmalarıyla rakiplerin önüne geçen işletmeler, markalaşma sürecinde emin adımlar atarak, bilinçli çalışmalar gerçekleştirir. Markasına yatırım yapan her işletme, bu süreci ne kadar profesyonel ilerletirse o kadar başaralı olmaktadır. Uzman ekiplerle çalışarak bu süreci etkin bir şekilde yönetebilirsiniz. Marka yönetimi alanında çalışmalar yapan reklam ajansları, bu tarz çalışmaları en iyi şekilde idare eden kurumların başında gelir.

Marka Nedir?

Marka denince akla birçok şey gelmektedir. Gelişen teknoloji ile marka, pazarlama dünyasında gittikçe önemli bir hal almaya başlamıştır. Ürünlerinin müşteri üzerinde yaratacağı etkiyi markaya yansıtmak isteyen işletme, marka yönetimi kavramını daha sık anmaktan kaçınamaz.

Rakiplerden ayrıştırılabilmek için kullanacağınız marka; isim, tasarım, slogan, işaret ve sembol gibi öğelerden oluşmaktadır. İşletme, iyi bir marka yönetimi çalışmasıyla hedef kitlesine daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabilir.

Marka sürecini tamamlayan her işletme pazardaki markalaşma yoluna girmiş demektir. Şirketlerin uzun vadeli planlarından olan markalaşma, rekabet avantajını getirerek müşterilerle daha sıcak ve güvenli ilişkiler kurmanızı sağlayacaktır. Markalaşan bir ürün güven sağlayacaktır; tüketici tarafından tercih edilmesi ve satın alma davranışına yönelmesi daha mümkün olacaktır.

marka

Markalaşma Adına Neler Yapılmalıdır?

Günümüzde markalaşan her işletme hitap ettiği kitleye daha rahat bir şekilde ulaşmaktadır. Bu yüzden markanın kalıcı olabilmesi için belirlenen hedef kitle üzerinde etkili olması gerekiyor. Bu süreci en iyi şekilde yönetmek için neler yapılabilir? Markanızın tüketici kitle üzerinden kalıcı olması için uygulanabilecek birçok yöntem bulunmaktadır. Marka sürecini yönetecek bir ekibe ihtiyaç vardır. Ekibiniz yoksa bu alanda hizmet veren profesyonel reklam ajanlarıyla iletişime geçebilirsiniz. Marka renginizi çok iyi analiz edecek bir reklam ajansı, markalaşma adımlarınızı takip ederek destekleyici yardımlarda bulunacaktır. Şirket olarak dikkat etmeniz gereken en önemli konu; markanızı en iyi şekilde temsil edecek reklam ajansını seçmektir. Reklam ajansları; web tasarımı, sosyal medya yönetimi, SEO & SEM danışmanlığı, dijital pazarlama, marka yönetimi gibi konularda inovatif çözümlere kavuşmanızı sağlayacaktır.

Marka ve Markalaşma süreci ile birlikte;

  • Ürününüz diğer ürünlerden kolayca ayırt edilebilir,

  • markalar arasındaki rekabet yoğun bi hal alır,

  • Müşteri nezdinde güven duygusu artar,

  • Marka bilinirliğiniz sağlamlaşır,

  • Büyüyen markanızın reklamlarını büyük platformlarda dikkat çekici hale getirebilirsiniz,

  • Şirket değerinde artış görülür.

Marka Yönetimi Nasıl Yapılır?

Küreselleşen dünya düzeninde şirketler dünyaya açılma çabasına girmektedir. Dijitalleşen süreçle sınırların daha kolay kalktığı pazarlarda müşteriye ile ulaşmak daha kolay bir hal almıştır. Pazara hakim olmak isteyen ülke sayısının artması aynı alanda hizmet veren markaların farklılaşma çabasına girmesine sebep olmuştur. Bu da marka yönetim sürecinin doğmasına sebep vermiştir. Marka yönetimine önem vermek zorunda kalan şirketler, müşteri beklentilerini karşılamak için profesyonel stratejilere girişmiştir.

Marka yönetim çalışmaları uzun ve detaylı araştırmalar sonucu yürütülen çalışmaların birikimiyle ortaya çıkar. Bu süreç hitap edeceğiniz pazar üzerinden detaylı bir pazar analizi ile başlar. Marka analizi yapılır, durum analizi gözden geçirilir ve yeni hedeflerin belirlenmesiyle devam eder. Markanın müşteri zihninde oluşturduğu imaj büyük önem taşımaktadır. Markalaşma stratejilerini en iyi şekilde kullanarak markasını tanıtan şirket, sektöre merak uyandırarak güçlü bir giriş yapacaktır. Marka kimliği, satın alma sürecini hızlı etkileyen çalışmalar arasında yer alır. Marka kimliğini oluşturmak için profesyonel reklam ajanslarının tecrübelerine başvurabilirsiniz.

kurumsalkimlik

İsim Çalışması

Markalaşma sürecinin ön aşamalarından biri olan isim çalışması tüketici zihnindeki ilk algıyı oluşturan etmenlerden biridir. Birçok markanın adını ilk duyduğumuzda zihnimizde pek çok tasarım oluşur. Güven, samimiyet, kalite, eğlence gibi çağrışımların oluşması isim çalışmasıyla elde edilir, tüketici zihninde oluşturulmak istenen imaj bu şekilde oluşturulabilir.

Slogan Çalışması

Pek çok markanın ismini gün içinde duyduğunuzda dilinizde sloganı dolaşmaya başlar. Örneğin; Omo “Kirlenmek Güzeldir”, Burger King “Ateş Seni Çağırıyor”, Lassa “Sağlamsa Lassa” en bilinen marka sloganlarındandır. Akılda kalıcı bir slogan ile markanızla müşterilerin zihninde kalıcı bir yer edinmeniz mümkün.

Renk Kullanımı

Markanın bilinirliği için kullanılan renkler, şirketin tüm stratejilerine uyum sağlaması gerekmektedir. Belirlenen renkler üzerinden yapılan çalışmalar markanın zihindeki yerini daha da garanti altına alır.

Sembol Ve Logo Tasarımı

Logo ve semboller markanızın rakiplerinden ayırt edilmesindeki en önemli detaylardan biridir. Logonuz görüldüğünde müşterilerde markanızın adını uyandırmalı. Logo demek; markanın şekli demektir. Marka için logo en önemli konulardandır ve tamamen özgün olmalıdır.

Marka yönetim sürecinin aşamalarından biri olan marka imajı yaratma çalışmaları, reklam ajansları tarafından profesyonelce yürütülmektedir. Marka yönetim sürecinizde kimlik oluştururken Ajans Orkestra’yı tercih etmek sizi bir adım öne taşıyacaktır. Unutmayın “Farkımız, Fikrimiz”.

Ne aramak istersiniz?