İngilizceden dilimize erkek arı olarak geçen “Drone” bilinen diğer adıyla insansız hava araçlarıdır. Bir çok iş kolu ve sektörde iş yapan dronelar insanlarda hala merak uyandırmaktadır. Peki drone nedir? Drone hangi alanlarda kullanılmaktadır? Dronelar hayatımıza ne gibi kolaylıklar sunmaktadır? Bu ve bunun gibi birçok drone sorularınıza bu yazımızda sıkça değineceğiz.
Droneların ya da bilinen diğer bir adıyla insansız hava araçlarının kullanım alanları ve popülerliği teknolojinin de gelişmesiyle beraber artmıştır. Her yeni gün pek çok sektör ve iş kolunda kullanılmaya başlayan dronelar zamanla insanların ilgisinin daha çok artmasına sebep olmuştur. Dronelar, üzerine yerleştirilmiş sensörler, kamera ve GPS ile birlikte çalışan, robotik kodlu yazılım kontrollü uçuş planları aracılığıyla uzaktan kontrol edilebilen veya otonom olarak uçabilen bir tür robot olarak görebiliriz.
Drone Kullanım Alanları Nelerdir?
Uzaktan kumanda sistemleriyle kontrol edilen dronelar başlangıçta genellikle askeri alanda kullanılırken, günümüzde pek çok sektörün gelişimine katkı sağlamıştır.
Sağlık Sektörü
Olay yerine en acil şekilde ulaşmak ve ilk yardımı anında gerçekleştirebilmek adına ambulans dronelar kullanılmaktadır. En erken şekilde ihtiyaç acil duyulan bölgeye ulaşan ambulans dronelar; tahlil sonuçları, aşı, ilaç, organ ve defibrilatör gibi sağlık malzemelerini en kısa sürede ihtiyaç duyulan bölgeye ulaştırmak için kullanılmaktadır.
Lojistik
Lojistik sektöründe dronlar teslimat için kullanılmaktadır. Lojistik drone'ları acil veya sık kargolamanın söz konusu olduğu, küçük paket taşımacılığında ve kırsal alanlar, dağlık bölgeler gibi ulaşılması güç bölgelere yapılacak teslimatlarda tercih edilmektedir.
Tarım Sektörü
Tarım sektöründe drone kullanımı geniş tarım arazilerine sahip çiftçilerin ve ziraat mühendislerinin işini oldukça kolaylaştırmaktadır. Gübreleme, ilaçlama ve bitki zararlarının tespiti gibi uygulamalarda kullanılır. Ayrıca insansız hava araçları, büyük alanlarda ekilen ürünlerin denetlenmesinde de kullanılmaktadır.
Fotoğrafçılık ve Sinema Sektörü
Günümüzde bir çok dizi, film ve reklam setlerinde dronlar ile profesyonel video ve fotoğraf çekimleri yapılmaktadır. Droneların yapısı ve yapım amacı itibariyle çoğu hava aracının yakalayamayacağı görüntüleri yakalamada çok iyidir.
Haritalama
Haritalama sektöründe kullanım alanı gün geçtikçe daha da artan drone kullanımı geniş araziler haritalanırken; neredeyse tüm araziyi tek seferde, hızlı ve üç boyutlu şekilde haritalama gerçekleştirebiliyor.
Acil Durumlar
Droneların son zamanlarda acil durumlarda kullanımı arttı. İtfaiye, polis, gönüllü arama kurtarma ekipleri ve daha pek çok acil alanda droneların kullanımına başvurulmaktadır.
İnşaat Sektörü
Tarımdan sonra droneların en çok kullanıldığı sektör inşaat sektörüdür. Arazi planlamaları, modellemeler, topografik araştırmalar ve mekan keşfinde dronelardan faydalanılmaktadır.
Askeri
Askeri alanlarda drone kullanımı ilk olarak radar sistemi, alan tespiti ve gözlem amaçlı kullanılırken günümüzde gıda, silah, askeri mühimmat taşımak amacıyla da kullanılmaktadır.
Gelecekte Drone Kullanılacak Sektörler
Ülkemizde bu sektörlerde drone kullanımı için pek yaygın diyemesek de diğer bir çok ülkede dronelar şu sektörlerde kullanılmakta ve kullanımının artacağı düşünülmekte:
- Bilişim Sektörleri
- Gıda Sektörü
- Kargo Şirketleri
Kullanım alanları oldukça geniş olan ve gelişmekte olan drone kullanımı pek çok meslek dalında yer etmektedir. Bu meslek dallarında çalışan on binlerce kişi bulunmakta ve drone kullanmayı ve kodlamayı bilmesi o insanlar için artı değer oluşturmaktadır.
Drone Teknolojisinin Güvenlik Durumu
Drone teknolojisinin ticari kullanımlarının önündeki en büyük engel ise güvenlik. Gerekli onayları alabilmesi için, droneların insanlara, arabalara, evlere ve en önemlisi insanlı ya da insansız diğer hava araçlarına çarpmalarının önlenmesi gerekiyor. Droneların karşısına çıkan engelleri tespit edebilmesi ve onlardan kaçabilmesi için çarpışma önleyici teknolojiler geliştirilmeye devam ediliyor.
Nisan 2019’da Google’ın üst şirketi olan Alphabet’in yan kuruluşu Wing, parekende ürünlerinin dağıtımı için ABD Federal Havacılık İdaresi’nden ilk izin alan şirket oldu. Bu alandaki farklı firmaların da daha küçük çaplı testler için izinler aldığı biliniyor. Bu izinler, droneların günlük hayatımızda gitgide daha çok yer alacağının bir habercisi sayılıyor. Drone teknolojisine yapılan yatırımlar ile birlikte, önümüzdeki senelerde bu araçların kullanımının daha güvenli ve verimli hale geleceği öngörülüyor. Bu sayede askeri, ticari ve lojistik gibi daha birçok sektörlerde dronelar bize daha çok fırsat ve çözüm önerileri sunacak.