Grafik Tasarım teknolojiyle sanatın bir araya gelerek yaratıcılık kavramıyla birleştiği görsel sanat dalıdır. Aktarılmak istenen mesajı görselliklerle anlatır. Sanayi devrimiyle hayatımıza giren bu kavram ilk başlarda teknolojik unsurlardan tam anlamıyla yararlanamıyordu. Bazen bir sokağa tabela mantığıyla çizilmiş estetik içerikler içeren resimli yazılardı, bazen de kişinin düşüncelerini aktarmaya çalışırken yine estetik kaygılar gütmesiyle oluştu.
Grafik tasarımın uygulandığı alanlar teknolojinin gelişmesiyle oldukça artmıştır. Bir marka oluştururken kullanılan logolar, kitap ve dergi tasarımları, gazete ve posterler gibi yazılı basın organları da grafik tasarımından yararlanır. Grafik tasarım günümüzde baktığımız her yerde desek abartmış olmayız. Günlük giydiğimiz tasarım tişörtlerden, yolda yürürken baktığımız her yerde grafik tasarımından bir parça görmemiz mümkündür. Yani estetik çabayla yapılmış görselliklerden yararlanılan ve düzen içinde tasarlanmış, insanda bir haz oluşturan neredeyse her şey grafik tasarım öğesidir diyebiliriz. Mesele insanları etkilemek olunca bu düşüncelere dayanarak grafik tasarımı reklamın en önemli unsurlarından diyebiliriz. Ancak tüm bunlarda anlatacağımız mesajı doğru ve etkili bir biçimde aktaramadığımız sürece tam tersi etkisi olabilir. Tipografi tam da burada devreye giriyor. Şekillerin, yazının, renklerin ve düzenin tamamını tipografi oluşturur diyebiliriz.
Tipografi nedir?
Tipografik Tasarım, tasarım alanının en önemli kısmını oluşturur. Yapılan tasarım içeriğinde yazı stilleri okuyucunun dikkatini diğer öğelerden daha çok çekebilir. Yazı tipi okunacak gibi değilse tasarım okuyucuyu etkilemez ve içeriği inceleme amacı gütmekten vaz geçer. Tipografi kelimesi ilk bilim olan felsefenin doğdu yer olan Yunancadan gelmektedir. Yunancada form anlamına gelen “typos” kelimesi ile yazmak anlamına gelen “graphia” kelimelerinden oluşan tipografi, formlarla yazı yazmak anlamında dilimize çevrilmiştir. Yani tipografiye, anlatılmak isteneni rakam, harf ve işaretleri kullanarak oluşturulan tasarım formudur demek yanlış olmaz. Tipografi grafik ve görsel tasarımda en çok kullanılan tekniklerden biridir. Geleneksel medya veya dijital medya araçlarında kullanılan en önemli tekniktir.
Tipografi neden önemlidir?
Yazı tipi, metnin nasıl anlaşılacağını ve tasarımdan ne anlaşılacağını dahi etkiler. Tipografi, duyguyu iletme konusunda gereken en önemli unsurdur. Örneğin ciddi ve önemli bir yazı için sade bir yazı stili tercih edilirse, konu içeriğinin resmi bir içerik olduğu okuyucular tarafından rahatlıkla anlaşılabilir.
Doğru bir tipografi, okuyucunun yazı formatından ziyade içeriğe odaklanmasını sağlar. Net bir yazı stili tercihi uyumlu olduğu sürece okuyucunun tasarım hatasından ziyade içeriği odaklanmasını sağlar.
Tipografi Nasıl Yapılır?
- Tipografi çalışmasından önce, ilk olarak iletilmek istenilen mesaj doğru belirlenmelidir.
- Anlatılmak istenen mesaj kısa, net, belirgin ve keskin bir formda anlatılmalıdır.
- Tipografi planlarken dikkat edilmesi gereken en önemli kısım markanın iletişim diline ya da ürün özelliklerine dikkat edilmesi, yazı tipi, rengi ve büyüklüğüdür.
- Anlatılmak istenen mesajın İletişim dili tipografilerde çok önemlidir. Örnek vermek gerekirse dinamik ya da gençlere hitap eden bir marka için klasik yazı fontlarının dışında fontlar ve canlı renkler kullanılabilir. Fakat kurumsal dil ön plana çıkarılmak isteniyorsa daha klasik tercihler yapmaya dikkat edilmelidir.
- Yapılan işin hangi mecralarda kullanılacağı da tipografi seçiminde dikkate alınmalıdır.
- Logo tasarımı da yine tipografi dilinin nasıl olacağını belirleyen faktörlerden biridir. İçerikte logo tasarımı da kullanılacaksa tüm bunlar uyumlu bir bütün olarak gösterilmelidir.
- Bütün görsel içeriklerin detaylarına karar verildikten sonra, yapılan içerik planının iletilmek istenen mesaja uygunluğu tekrar gözetilmeli, dikkat çekilmek istenen yerler vurgulanmalıdır.
- Etkin bir tipografi oluşturmak için içerikte değineceğimiz noktalara dikkat etmek kadar teknik yetkinlik düzeyi de son derece önemlidir.
Tipografide Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Tipografi çalışmasında dikkat edilmesi gereken üç temel öğe vardır; özgünlük, bütünlük ve estetik.
Yazı Tipi ve Boyutu
Yazı tipi ve boyutu hem mesajın salt olmasını hem de görsel olarak daha güzel durmasını sağlar. Birbirinden farklı stiller ve boyutlar tercih edilecekse, eğer konu birebir bununla ilgili değilse; yorucu, okunaksız olur ve hatta anlam bütünlüğünü kaybeder. Bunların yanı sıra, seçilecek yazı tipi kullanılacak dile de uygun olmalıdır.
Renklerin Kullanımı
Renk seçimleri hem içerik hem de biçim için önemli bir yer teşkil eder. Renkler hem psikoloji üzerinde etkilidir hem de her rengin farklı bir çağrışımı vardır. Örneğin çevreci bir firmanın ya da temiz enerji konularıyla öne çıkmak isteyen bir marka için kahve ve yeşil tonlarının kullanımı daha uygun olurken, un firmalarının buğdayı anımsatması için sarı ve turuncu tonlar kullanması gerekir.
Estetik Görünüm
Tüm tipografi formlarının genel görünümü estetik ve anlaşılır olmalıdır. Sayfa düzeni, harflerin yeri ve arasında boşluk oranı, satır uzunluğu, anlatım bütünlüğü ve yazının tüm alandaki yeri gibi detaylar başarılı tipografi için dikkat edilmesi gereken unsurlardandır.