Yaklaşık 12 yıldır hayatımızda olan ve sosyal medya pazarlamasının en güçlü araçlarından biri olan Instagram, web pazarındaki rekabetin de artmasıyla yeni özelliklerle kendini sürekli güncel tutmaya devam ediyor. Bir işletme veya yükselmek isteyen kişisel bir hesap olarak Instagram’da istediğiniz sonuçları alabilmek için algoritmaların nasıl işlediğini bilmek büyük bir önem taşıyor. Takipçi sayısını artırmak, etkileşimleri güçlendirmek ve hesabınızın farkındalığını yükseltmek üzere içerik akışınızda belli frekans ve iyi bir dil tutturmak, hashtag ve lokasyonlarla destekleyerek profilimizi güçlendirmek aslında çok iyi gelebilir. Ancak bildiğimiz yöntemler arasında küçük bir yer alıyor. Bu makalemizde ise parçaları yerlerine yerleştirerek ve artırarak ilerleyeceğiz. Bütün bu bilgileri kavradıktan sonra marka kimliğinize yakınsanmış pazarlama stratejileri sürdürmek, size en uygun yolu bulmak için farklı yollar denemek, takipçi kitlenizden nasıl izlenim aldığınızı ölçümlemek için verilerinizi incelemek ve yaptığınız analizleri yine hedefleriniz ışığında anlamlandırmak ve geliştirmek ise süreci ilerletirken sürekli akılda tutulması gereken önemli noktalardandır.
Instagram algoritmaları nasıl çalışıyor?
Kullanıcısı her geçen gün büyüyen bu sosyal mecrada, takipçilerle güçlü bir etkileşim sağlamak için algoritmaların nasıl çalıştığını anlamak büyük bir öneme sahiptir. Tabiki herkesin bildiği bilgilerin yanı sıra doğru bildiğimiz yanlışlar da bulunuyor. Instagramın algoritmaları bot içeriklerinin öğrenmesi yöntemiyle çalışıyor. Platformun algoritması her geçen gün değişmiyor, ancak biriken verilerin çeşitliliği düşünüldüğünde eklenen yeni davranış türlerine ve trendlere göre değişmeye devam edeceği de söz konusudur. Ayrıca sürekli sosyal ağa gelen güncellemeler de stratejilerinizi geliştirmek için imkan sağlıyor. 2016’da gelen post akışını paylaşım zamanına göre en güncelden geriye doğru kronolojik olarak göstermeyi sonlandıran Instagram, etkileşime en önemli uygulanan algoritma oldu. Instagram, resmi hesabı @creators’ta yaptığı açıklamaya göre uygulanan bu sistemle bir postun, hesabın takipçileri tarafından görülme oranını yarı yarıya artırmış oldu.
Ana sayfada görünen postları etkileyen 6 ana faktör bulunuyor.
İlgi: Bot öğrenmesi teknolojisiyle post içeriklerini analiz eden Instagram, kullanıcının benzer postlara gösterdiği ilgi geçmişine göre hangi gönderiye ilgi duyduğunu öngörüyor. Akıştaki görünürlük sırasını beğeni, yorum ve videolar için görüntülenme etkiliyor.
İlişki: Gönderiyi paylaşan kişiyle yakınlığınız, yani ne kadar etkileşimde bulunduğunuz da buradaki faktörler arasında yer alıyor. Gönderilerini, hatta canlı yayınlarını ve hikayelerini beğendiğiniz, direkt mesaj bölümünde konuştuğunuz, keşfet sayfasında aradığınız ve gerçek hayatta tanıdığınız kişileri Instagram, arkadaşlarınız olarak kabul ederek onların paylaşımlarını size öncelikli olarak size göstermeye daha çok gayret ediyor. Tam tersi şekilde de az etkileşimde bulunduğunuz kişiler de ana sayfanızda gözükmemeye başlıyor.
Zamanlama: Ne kadar kronolojik gösterim ortadan kalkmış olsa da hala postun ne zaman atıldığı görünürlüğünü etkiliyor. Yakın bir zamanda atılan gönderinin takipçilerinizin akışında görülme ihtimali daha yüksek oluyor. Bu yüzden takipçilerinizin ya da hitap ettiğiniz kitlenin Instagram’da aktif olduğu vakitleri yakalamak beğeni ve yorum gibi etkileşimleri artırmak için büyük önem kazanıyor.
Sıklık: Instagram’a ne kadar sık giriş yaparsanız, size son ziyaretinizden beri atılan (algoritmanın sizin için uygun gördüğü) en iyi postları karşınıza getiriyor. Platforma giriş sıklığınız düştüğünde ise sizin en ilgilenebileceğiniz içerikleri göstererek zamansal akıştan uzaklaşarak görmek isteyebileceğiniz gönderileri karşınıza getiriyor.
Takip: Ne kadar çok kişiyi takip ederseniz, Instagram o kadar geniş bir kullanıcı havuzu içinden seçim yaparak size uygun gönderileri gösteriyor. Yani belirli kullanıcıların gönderilerini görme olasılığınız azalıyor.
Kullanım: Instagram’da geçirilen zaman da gösterilen postların çeşitliliğini etkiliyor. Kısa süre bile kalsanız sizin için seçilen postları gösteren Instagram, geçirdiğiniz süre arttığında gönderi havuzunun derinlerine inerek ilgi duyacağınızı düşündüğü daha fazla içeriği karşınıza çıkarıyor.
Şimdi tüm bu bilgiler doğrultusunda etkili Instagram yönetimi için tavsiyelere bakalım.
Hesabınız ya da markanız için doğru bir sosyal medya planı ve kurgusu hazırlayın (Hedef Kitle Analizi vs.)
Sık ve düzenli olarak paylaşım yapın
Takipçi alışkanlığı oluşturun.
Fotoğrafları hep aynı düzende değil de farklı filtreler kullanın ve hesabınızı güncel olarak optimize edin.
Instagram kullanıcıları içinde “insan yüzü” olan fotoğraflara daha çok değer veriyor. Bu detayı atlamayın.
Çekiliş yapabilirsiniz ama hesabınızın ilgi alanlarına yönelik olması kaydıyla.
Instagram hesabınızı diğer sosyal medya platformlarında da paylaşın ve Instagram etkileşiminizi arttırın.
Instagram’ın sürekli güncellenen algoritmasını aktif olarak takip edin.
Etkileyici ve sıradışı görseller kullanmaktan kaçınmayın.
Hikaye reklamlarını kullanmak etkileşimi artıran tekniklerdendir.
Özgün ve kaliteli içerik üretmek de yine etkileşimi artıran faktörlerdendir.
Instagram görsel boyutları:
Instagram profilinde kullanacağınız profil fotoğrafının kare olması gerekir.
Instagram profil fotoğrafı boyutu 110 x 110 pixel olmalıdır.
Profil fotoğrafı olarak seçtiğiniz görüntünün 1:1 kuralına uygun olması gerekmektedir. Kısacası, Instagram profil fotoğrafınız kare olmalıdır.
Instagram profilinizde yapacağınız paylaşımlarda gönderi boyutlarınız dikey, kare ya da yatay olabilmektedir. Fakat birçok işletme gönderilerinin güzel boyutunun kare fotoğraf boyutları olduğunu fark ederek kare tercih etmektedir.
Instagram gönderi ölçüleri 1080 x 1080 olabilmektedir. Kare fotoğraf paylaşmayı tercih eden kullanıcıların tercih etmesi gereken gönderi boyutu bu boyuttur. Dilerseniz bu piksellerin üzerinde 1200 x 1200 px olarak da gönderi boyutlarınızı değiştirebilirsiniz.
Yatay bir post paylaşmak isterseniz eğer Instagram yatay fotoğraf ölçüleri 1080 x 566 px olmalıdır.
Instagram'da paylaşacağınız dikey fotoğrafların gönderi boyutu ise 1080 x1250 px ölçülerinde olması gerekmektedir.