Kod Yazabilen Yapay Zeka

  • 07 Mart 2023

Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka, yazılım içeriği olan akıllı dediğimiz tüm makinelerin programlarını yapmak üzerine geliştirilen bir teknoloji eseridir. Bilişim sektöründe yapay zekaya; ingilizce “Artificial İntelligence” kavramının kısaltma adı olan AI diye hitap edilir. AI temel olarak, insanın düşünme yeteneklerini analiz ederek yapay yönergeler önerme amacı taşımaktadır.

AI; insana özgü düşünme, fark etme, geliştirme, çıkarım yapma, sayısal veri yönetme, çözüm oluşturma ve karar verme gibi insansı davranışları, kendi biçimiyle karşılaması beklenen yazılımsal ve donanımsal sistemlerdir. Yapay zeka sorunlara, daha önce tanımlanmış olan cevaplar arasından en rasyonel olan çözümü seçerek olanak sağlar. AI’yı tek bir başlık altında incelemek doğru değildir. Yapay zekanın en büyük destekleri Makine Öğrenimi (Machine Learning) ve Derin Öğrenme (Deep Learning) gibi kavramlardır.

Yapay Zekanın Tarihçesi

Fikir olarak “Makineler gerçekten insansı düşünceler gösterebilir mi?” problematiğini ele alan Alan Mathison Turing 1943’te II. Dünya Savaşı sırasında şifrelendirilmiş mesajların analizi için üretilmiş olup, elektromekanik cihazlar doğrultusunda yapay zeka kavramı oluşmuştur.

Alan Turing, Nazilerin haberleşme makinası olan Enigma’nın şifre algoritmasını çözmek için uğraşan ünlü İngiliz matematikçilerdendi. Bletchley Park'ta algoritmayı çözmek için çalışmalar başladı. Turing'in algoritmasını oluşturduğu ilk deneme bilgisayarlar olan Heath Robinson, Bombe Bilgisayarı ve Colossus Bilgisayarları, Boole cebirine da veri işleme mantığı ile Makine Zekası kavramını oluşturmuştur.

'mükemmel ve hatasız kodlar'

Yapay zeka konusunda çalışmalar devam ederken, Google'ın şirketi Alphabet ekibinin geliştirdiği proje ortaya çıktı.

Alphabet'in çatısı altında yer alan Google Labs tarafından geliştirildiği aktarılan bu yapay zekanın kendi kendine istenilen kodu yazması ve içinde sorunlar bulunan kodların düzeltilmesi için eğitildiği iddia edildi. Bu iddiayı ismini açıklamayan Google çalışanları doğruladı.

Google Labs tarafından geliştirildiği ortaya çıkan bu yapay zekanın 'mükemmel ve hatasız kodlar' yazmak için kullanılması amaçlanıyor.

Yapay zeka alanında çalışmalar devam ederken, Google'ın çatı şirketi Alphabet'in altında çalışan bir ekibin geliştirdiği proje ortaya çıktı.

Alphabet'in çatısı altında yer alan Google Labs tarafından geliştirildiği aktarılan bu yapay zekanın kendi kendine istenilen kodu yazması ve içinde sorunlar bulunan kodların düzeltilmesi için eğitildiği iddia edildi. Bu iddiayı isimli açıklanmayan Google çalışanları doğruladı.

GOOGLE'IN YAPAY ZEKASI 'YAZILIMCI' OLACAK

Daha önce yapay zekanın resim, müzik ve haber/makele yazdığı senaryoları görmüştük ancak 'kendi kendine kod yazabilen' yapay zeka fikri yeni. GizChina tarafından aktarılan habere göre Google'ın üzerinde çalıştığı bu proje beklendiği gibi başarıya ulaşırsa, teknoloji çalışanları başta olmak üzere yazılımcıları işinden edebilir.

Google'ın yapay zekadan sorumlu şirketi DeepMind, rekabetçi bilgisayar programlamasında insanları yenebilecek kadar güçlü bir yapay zeka sistemi geliştirdi.

DeepMind, Codeforces tarafından yakın zamanda düzenlenen son 10 kodlama yarışmasına katılsa ne olacağını gözlemleyerek, AlphaCode isimli bu sistemi değerlendirdi.

AlphaCode, gerçek dünyadaki programlama yarışmalarında ilk yüzde 54'te yer alarak gelişmiş yapay zeka programlarının insan düzeyinde eleştirel düşünce içeren görevleri üstlenme konusundaki potansiyelini gösterdi.

Codeforces'un kurucusu Mike Mirzayanov "Kuşkuluydum çünkü basit rekabetçi problemlerde bile genellikle algoritmayı sadece uygulamak değil, aynı zamanda, ki bu en zor kısmı, geliştirmek de gerekir" dedi.

AlphaCode gelecek vaat eden yeni bir rakip seviyesinde performans göstermeyi başardı. İleride ne olacağını görmek için sabırsızlanıyorum.

DeepMind yapay zekayı, programcıların üretkenliklerini artırmalarını sağlamanın yanı sıra, kod yazmayı bilmeyen fakat kendi uygulamalarını ve programlarını oluşturmak için fikirleri olan kişilere bu alanı açmak için geliştirmeyi umuyor.

Google'da yazılım mühendisi olarak çalışan rekabetçi programlamacı Petr Mitichev, bu yapay zeka sisteminin çözümler oluşturmak için "rastgele keşif" yöntemini nasıl kullandığını açıkladı. Rekabetçi programlama problemlerini çözmek, insanlarda hem problem çözme konusunda yaratıcılık hem de iyi kodlama becerisi gerektiren gerçekten zor bir iş.

2014'te Google tarafından 500 milyon dolara satın alınan Londra merkezli girişim Deepmind, insan düzeyinde yapay zeka geliştirmede liderler arasında kabul ediliyor ve bu alanda birkaç önemli kilometre taşına imza atarak rakiplerini geride bıraktı. Deepmind önceden de masa ve video oyunlarında en iyi insan oyuncuları aşan bir seviyeye kadar ustalaşma yeteneğine sahip bir yapay zeka geliştirmişti. 2020'de gösterilen MuZero algoritması herhangi bir insan verisi olmadan ve kuralları bilmeden satranç, şogi ve Atari video oyunlarını oynamayı kendi kendine öğrenebildi.DeepMind CEO'su ve kurucusu Demis Hassabis, bu tür atılımların "gerçek dünyanın dağınıklığı ve karmaşıklığıyla başa çıkabilen" genel amaçlı yapay zekanın geliştirilmesine yönelik önemli adımlar olduğunu söyledi.

Bazı yapay zekâ uzmanlarına göreyse bu durum oldukça tehlikeli, çünkü yapay zekâ gerek duyduğu takdirde kendi kodlarını yeniden yazarak kendi sınırlarını kırabilir, kendi kopyalarını yaratabilir ya da dünyadaki tüm elektronik cihazları etkileyebilecek tespit edilemeyen “mükemmel virüsü” hazırlayabilir, yani özetle gerçek SkyNet olabilir.

Ne aramak istersiniz?