LinkedIn Nedir?
LinkedIn, tüm iş kariyerinin ve yeteneklerin gözler önüne serildiği, aktif online CV diyebileceğimiz bir sosyal medya platformudur. Basit bir sosyal medya platformu demek büyük haksızlık olur. Günümüzde birçok büyük iş veren çalışanlarını bu sosyal ağdan seçmeyi tercih ediyor. Kullanıcının profili ne kadar iyiyse iş bulma olasılığı da o kadar artıyor. Kullanıcı bu platformda potansiyelinin farkındalığını yaratmaya çalışıyor. Söz konusu platformun son verilere göre kullanıcı sayısı 900 milyona ulaşmış durumda. Yani LinkedIn günümüzde güncel tutulması gereken CV konumunda. Kariyer basamaklarını tırmanırken oluşturulacak profilin önemi kesinlikle göz ardı edilemez.
LinkedIn Profili Nasıl Oluşturulur?
Profilinizi her daim güncel tutmalısınız.
Kendinizi yansıttığınız bir sayfada kendinizle ilgili gelişmeleri sürekli kaydetmeniz gerekir. Profiliniz sürekli güncel olmalı. Kariyerinize yönelik attığınız her adımı kesinlikle kaydetmelisiniz. Çalışmak istediğiniz sektöre yönelik düşüncelerinizi etkili bir makaleyle destekleyebilirsiniz. Konumunuz, sektörünüz ve ünvanınız her an güncel olmalı.
Profilinizde en dikkat çeken kısım profil fotoğrafınızdır.
Bu platform iş başvurusu belgesi olarak düşünülebilir. Profil fotoğrafı seçerken günlük rasgele çekilmiş bir fotoğraf olmadığından emin olunmalıdır. Profesyonel bir profil için profesyonel bir fotoğraf yüklenmeli. Amaç işinizi göstermek samimiyetinizi değil. Arka plan fotoğrafı da işin içine katılmalı. Kendinizi yansıttığına inandığınız sizi temsil eden bir fotoğraf kullanılmalı.
Eğitimlerinizi ve sertifikalarınızı sergileyin.
İş hayatına yönelik özelliklerinizi kazanırken geçtiğiniz yolları sunmaktan kaçınmayın. Aldığınız sertifikalar, bildiğiniz diller, yaptığınız iş üzerine aldığınız tüm eğitimler profil özetinizde biçimli bir şekilde bulunmalı. Kariyer özetiniz doğru şekilde yer alırsa tıklandıkça üst sıralara yükseleceksiniz. Kesinlikle eksik bilgi bulunmamalı.
Kendinizi doğru kelimelerle anlatın.
Potansiyel işverenler çalışan ararken gerekli kelimeleri arama motoruna yazarak bulmaya çalışır. Aramalarda görünmeniz için doğru anahtar kelimeler kullanmalısınız. Bu anahtar kelimeler ne kadar doğru olursa üst sıralarda görünme olasılığınız o kadar artar. Yazım ve imla kurallarına çok dikkat edilmeli. Profiliniz ne kadar iyi olursa olsun küçük detaylar potansiyel iş verenlerin dikkatinden kaçmayabilir ve hayatınızın fırsatını kaçırabilirsiniz.
Görsel içerikler dikkat çekecektir.
Resimli içerikler daha fazla dikkat çekecektir. Profilinizde görsel öğelerden yararlanmaktan kaçınmayın. Kişisel fotoğraflardansa yine sizi yansıtacak içerikler kullanılmalı. Ya da yaptığınız işleri temsil eden görüntüler kullanabilirsiniz. Bu profilinizi bakılmaya değer kılacaktır.
Yeni bölümler oluşturun.
LikedIn profilinizi kişileştirmek için oldukça büyük olanaklar tanıyor. Yeni bölümler eklemekten kaçınmayın. Gelecek hayalinizle ilgili bir bölüm açabilirsiniz mesela ya da dünya görüşünüzle ilgili. Aldığınız ödüller için bile özel bir bölüm açabilirsiniz.
Yeni kişilerle bağlantı kurun.
Kariyerinizde iyi bir networke sahip olmak ulaşacağınız noktalar için güzel bir kolaylık olacaktır. Kullanıcılarla iletişime geçmekten kaçınmayın. Doğru kişilerden tavsiye almak kariyerinizde olmak istediğiniz yere sizi biraz daha hızlı ulaştırabilir. Fakat kişilerle kurduğunuz iletişimde gereksiz samimiyetten kaçınmalısınız. Kurduğunuz bu network ağında tanıştığınız insanlarla doğru iletişim kurmak size referans da sağlayabilir. Kullanıcılarla iletişime geçerken basit olmamalısınız. Otomatik mesajlar yerine doğru cümlelerle dikkat çekmek daha güzel bir izlenim bırakacaktır.
Rozetler kazanarak profilinizi güçlendirin.
LinkedIn içerisine eklediği yetenek değerlendirme programlarıyla kullanıcılarına alanında ne kadar uzman olduklarını kanıtlama fırsatı sunmayı da unutmamış. Değerlendirmeler genellikle 15 çoktan seçmeli sorudan oluşur, içerik olarak yeteceği sorgulamaya yönelik özel olarak hazırlanmıştır. Alacağınız her rozeti profiliniz için bir sertifika ya da katılım belgesi olarak değerlendirebilirsiniz. Soruların değerlendirme süreleri konuyla ilgili araştırma yapılmaması için kısıtlanmıştır. Yetenek seviyenizi tanıyıp soruları bu seviyeye göre ayarlamak için “bireye uyarlanmış test” denen, bilgisayar ortamında oluşturulmuş bir yöntem kullanılır. LinkedIn bu programıyla iş veren kurum ve kullanıcılar arasında hızlı bir köprü oluşturmayı hedeflemiştir. İş veren kurum bu rozetleri kendi arama ilanlarında “Aranan yetenek” olarak listeleyerek hızlıca kullanıcıya ulaşabilir.
Kendi özel URL’nizi oluşturun.
Profilinizi oluşturduğunuz anda size özel otomatik bir URL atanır. LinkedIn kullanıcılarına bu uzantıyı özelleştirme fırsatı vermiştir. Adınıza özel oluşturacağınız URL hem sizin profesyonelliğinizi yansıtacak hem de SEO açısından kolay ulaşılabilmenizi sağlayacaktır.
Gereksiz deneyimler eklemek artı bir fayda sağlamayacaktır.
Kariyer bilgilerinizi kaydederken geçmişteki gereksiz deneyimlerinizi yazmaktan kaçının. Çalışmak istediğiniz konum dışında geçmişteki herhangi bir deneyiminizi belirtmek sizi profesyonellikten uzaklaştırır. Profiliniz için eksi puan anlamına gelecektir.
Gruplara katılın.
İş alanlarıyla ilgili oluşturulmuş gruplara katılın. Kişisel deneyimlere şahit olmak size işle alakalı farklı görüşler sunacaktır. Oluşturmak istediğiniz profil için daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.