Meta Tag Nedir? Ne İşe Yarar?

  • 07 Mart 2023

Meta tag, web sayfanızın içeriğini özetleyen HTML etiketleridir. Kullanıcıların gördükleri yerde gizlidirler ancak web sayfasının kaynak kodunda görünür. Arama motorları eskisi gibi meta tagını önemsemek yerine kolaylık sağlamak amacıyla web sayfalarını dizine eklemek için başka yöntemler kullandığından, meta etiketler geçmişteki kadar önemli değildir. Ancak, meta etiketlerin bazı SEO avantajları sağladığı göz ardı edilemez ve bir web sitesinin içeriğini belirtmek, kullanıcıların onu karşısına çıkarmayı kolaylaştırmak için kullanılabilir. Meta etiketlerin kullanımı aşırıya kaçmamalıdır, çünkü bu algoritma robotlarının orijinal içerik ile bu meta etiketleri tarafından oluşturulan spam içerikleri ayırt edememesine neden olabiliyor.

Meta Tag Ne İşe Yarar?

Meta etiketleri, arama motorunun site içeriğini daha iyi anlayabilmesi adına web sayfası hakkında bilgi vermek için kullanılır. Bu etiketler, algoritma robotlarına web sitenizi tanımlayan bilgi verir. İçeriği sunmak ve indekslemek için kullanılır. Aslında web sayfası için meta etiketler tam olarak gerekli değildir, ancak arama motorları sonuç sayfalarında (SERP’ler) doğru sıralanmasına kolaylık sağlarlar. Meta açıklama, web sayfasının içeriğini ve kullanıcılara neler sunduğunu anlatan bir kaynak kod karakter dizisidir. Ve SERP listelerinde görünen bir önizleme de sağlar. Meta açıklamaları, her sayfa için özgün olmalı. Arama yapanları SERP’lerden sitenize tıklamaya sebep sağlayacak kadar çekici olmalıdır.

metatag

Meta Tag Nasıl Olmalı?

Meta etiketler, içeriğinizi tanımlamak için kullanılan etiketlerdir. İçerik hakkında bilgi vermek için kullanılırlar. Bu nedenle arama motorlarının web sitenizi doğru şekilde indexlemesi için meta etiketlerini doğru kullanmanız gerekir. Meta etiketler tüm arama motorları için aynı olabilir. Ancak kullanım kalıpları değişebilir. Google, meta etiketi için maksimum 130 karakter gerektirirken Yandex için 160 karakter gerektirebilir. Bu karakter sınırın bilip oluşturduğunuz metni ona göre oluşturmanız gerekmektedir. Meta etiketler kısa ve öz olmalıdır. 10 kelimeden kısa olmalı ve belge metninde daha önce zikredilen kelimeleri tekrar etmemelidirler.

Meta etiketler oluştururken dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. En önemli şey, meta açıklamanın ve anahtar kelimelerin sayfanızdaki içerikle alakalı olduğundan emin olmaktır. Ayrıca çok fazla anahtar kelime kullanmaktan kaçınmalısınız çünkü bu sadece hedef kitlenizin kafasını karıştıracaktır.

Bu süreç içerisinde insanların yaptığı en yaygın hata ise anahtar kelimelerini başlık etiketine koymak ve meta açıklamasına eklemeyi unutmaktır. Başlık etiketi çok önemlidir, ancak insanların arama sonuçlarından tıkladıklarında sayfanızda ne bulacaklarını bilmeleri için meta açıklamanın da eklenmesi gerekir. Yani hem başlığa hem de açıklama bölümüne anahtar kelimemizi ekleyerek metnimizi oluşturmamız gerekmektedir.

Meta Tag Title Ne demek?

Meta tag title, internetteki her sayfada bulunan HTML kodunun bir parçasıdır. Başlık görevi gören meta başlıklar, Google gibi çeşitli arama motorlarının web sitenizin dizin bölümündeki bağlantıları bulmasını kolaylaştırır. Meta title, tarayıcılarda da kullanılır. Tarayıcınızda açtığınız sekmelerde gördüğünüz başlık kısmı, o bağlantının HTML kodu için meta başlık kısmına atıfta bulunur. Bu sayede aynı anda açık olan birçok sekmeyi ayırt edebilir ve ilgili sayfayı tarayıcınızda yer imlerine eklerken bu başlığı kontrol ederek sayfanın içeriğini hatırlayabilirsiniz. Bunu akılda tutarak, meta title etiketlerini herhangi bir içeriğin başlığı olarak düşünebilirsiniz.

Meta etiketler, web sayfasının içeriğini tanımlamak için kullanılır. Meta etiketi sayfanın en üstüne (head) eklenmelidir.

html

Meta Açıklama (Description) Nasıl Olmalı?

Meta açıklamalar çoğu web yöneticisi tarafından genellikle gözden kaçırılır, ancak bunlar sitenin SEO’sunun önemli bir parçasıdır. Bir meta açıklama kısa ve öz olmalıdır. 160 karakterden uzun olmamalıdır. Meta açıklama, arama motoru sonuçlarında gösterilen bir metin parçacığıdır. Potansiyel bir müşterinin şirketiniz hakkında gördüğü ilk şey budur ve ilgi çekici ve açıklayıcı olması gerekir. Meta description kısa ve öz olmalı, ancak yine de kullanıcının web sitenize tıklamak isteyip istemediğine karar vermesi için yeterince bilgilendirici olmalıdır. Potansiyel müşterilerinizi en doğru meta description stratejisi ile web sitenize çekmek için profesyonel bir kişiden SEO Eğitimi alabilirsiniz.

Ne aramak istersiniz?