SSL Sertifikası Nedir?

  • 05 Aralık 2022

İnternet alışverişinin hayatımıza girmesiyle birlikte kişisel veri güvenliğinin önemi arttı. Günümüzde web siteleri http (Hypertext Transfer Protocol) ve HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) protokollerinden birini kullanarak kullanıcılara hizmet vermek zorundadır. Günümüz şartları gereği güvenilir olmayan ve kötü niyetli yazılım uzmanlarının kolay bir şekilde veri çalabildiği HTTP protokolü yerine HTTPS tercih ediliyor. Ayrıca birçok web tarayıcısı algoritmaları artık HTTP protokolüyle çalışan web sitelerini güvensiz web sitesi olarak algılamaktadır.

SSL sertifikaları url adreslerinin doğruluğunu ve güvenliğini kontrol eden, iki iletici arasındaki veri iletişimini şifreli kanal üzerinden yaparak güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlayan bir üründür. SSL sertifikaları asla yazdığınız kodun veya web sitenizin güvenliğini sağlama sözü vermez. SSL sertifikaları sundukları güvenilirliğe, destek hizmetlerine ve ek özelliklere göre farklılık gösterebilir. Temelde tüm sertifikaların gösterdiği teknik kazanım aynıdır.

Secure Sockets Layer, Türkçesi Güvenli Soket Katmanı protokolü ya da daha sık kullanılan kısaltmasıyla SSL; web sitesi ile kullanıcıların girdiği tarayıcı arasında güvenli veri ağı kurulmasına olanak tanıyor. Dijital Sertifika ismiyle de bilinen bu protokol; veri aktarımının, kredi kartı işlemlerinin ve üye kayıtlarının daha güvenli bir hal almasını sağlıyor. Son zamanlarda ortaya çıkan ihtiyaç doğrultusunda SSL sertifikası, bilgi güvenliği için; sosyal medya platformları ve forum sayfaları tarafından da kullanılmaya başladı. SSL sertifikasını web sunucunuza tanımlatarak, işletmenizin veya vermiş olduğunuz hizmetlere yönelik kurumsal internet sitenizde; ziyaretçilerinize güvenli bir şekilde üyelik oluşturma olanağı sağlayabilirsiniz. Sunucunuza sertifikanın başarı ile tanımlandığını, url adresinizin başındaki uygulama protokolünün HTTP’den HTTPS halini almasından anlayabilirsiniz. Aynı şekilde kilit simgesi ve yeşil çubuk da protokolün aktif hale geldiğini belirtiyor. Ziyaretçiler, bir web sitesinde bu işaretleri gördüklerinde üye olmak ya da alışveriş yapmak için daha istekli olabiliyorlar. Bu sayede de sektöre yeni giren işletmeciler, rahatlıkla sadakat seviyesi yüksek ziyaretçileri kendi çatısı altında toplayabiliyor.

ssl2

SSL Sertifikası Web Siteleri İçin Neden Önemlidir?

SSL sertifikası, internet sunucusundaki bilgileri ile şifreleme anahtarını dijital olarak bir araya getiren küçük veri birimlerinden oluşuyor. Böylece kişisel verilere, yalnızca izin verilen alıcılar ulaşabiliyor. Siz de sertifikanın bu imkanından yararlanıp üye veya müşterilerinizden gelen verilere sunucu dışından gelecek istenmeyen erişimleri engelleyebilirsiniz. Kullanıcı adı, kredi kartı numarası, şifre gibi verileri; kuruluşunuz ve marka itibarınız için hayati öneme sahip bilgilerin güvenliğini sağlayarak kullanıcılara güven verebilirsiniz. SSL, bu yönü ile özellikle e-ticaret sitelerinin başarılı olma olasılığına yüksek oranda etki ediyor. Şifreleme sistemine ek olarak SSL sertifikası, kullanıcıların kimlik doğrulaması imkanını da sağlıyor. Protokolün doğru sunucuya veri gönderdiğinden emin olunmasını sağlayan bu özellik, aynı işlemi birden fazla araçtan yapan kullanıcıların kötü niyetli üçüncü kişiler tarafından kandırılmalarını engeller. Ancak sertifikanın bu hizmetinden doğru bir şekilde yararlanabilmek için güvenilir bir SSL dağıtıcısından hizmet almak gerekiyor. Çünkü her dağıtıcının müşterilerine sunduğu sertifika, sundukları hizmetler bakımından farklılık gösterebiliyor.

SSL Sertifikası Arama Motoru Sıralamasını Etkiler Mi?

SSL sertifikasının arama motoru sıralamasına etki etmesinde, web tarayıcıların katkısını göz ardı edilemez. Ziyaretçiler, belirli anahtar kelimeleri arattıklarında genelde ilk sayfada listelenen siteleri ziyaret ediyor. Ziyaret ettikleri site SSL sertifikası almamışsa tarayıcı otomatik olarak kullanıcıya uyarıda bulunuyor. Ziyaretçiler, böyle bir uyarıda üye olmak veya formu doldurmaya devam etmek istemeyip daha güvenli sitelere yönelmeyi tercih ediyor. Bu sayede de sertifikaya sahip web siteleri diğerlerine oranla daha fazla tıklanma elde ediyor, bu da algoritmayı etkileyerek siteleri listede üst sıralara çıkarıyor. Dolayısıyla arama sonuçlarında sertifikaya sahip olmayan rakip siteleri geride bırakıyor. Eğer web sitenizde kullanıcılarınıza ya da üyelerinize daha güvenli bir ortam sağlarsanız size olan bağlılıklarını artırmış olursunuz. Sonuç olarak sahip olunması son derece kolay olan SSL sertifikası, web sitenizi daha güvenli kılarak hitap ettiğiniz kullanıcıların ihtiyaçlarını gidermek için öncelikli olarak sizi tercih etmelerini sağlıyor. Bu sonucu elde ederken işinizi veya içeriklerinizi tanıtmanızı sağlayacak web sitenizin arama sonuçlarında üst sıraya çıkmasına da katkıda bulunuyor.

SSL sertifikasına sahip web siteleri tamamen güvenilir midir?

SSL sertifikaları her ne kadar ziyaretçiler ile web sitesi arasında güvenli veri aktarımı sağlasa da tam anlamıyla güvenliği sağlayamıyor. Ücretsiz SSL sertifikası sağlayıcıları olduğu için bazı kötü niyetli kişiler kurdukları web sitelerinde SSL sertifikası kullanarak kullanıcıları yanıltabiliyor. Alışveriş sitesi gibi görünen bazı kötü niyetli web siteleri ve Pishing için kurulan internet siteleri de SSL sertifikalarına sahip olabilmektedir. Bu sebepler giriş yaptığınız web sitesinin güvenilirliğinden emin olmadan kredi kartı veya kişisel bilgilerinizi girmemenizde fayda var.

Ne aramak istersiniz?