Web'in Bitmeyen Evriminde Son Nokta: Web 4.0

  • 04 Mart 2023

WEB 4.0’ ı açıklamadan önce internetin nereden geldiğini bilmemiz gerekir. Öncelikle internet bir sanal ağ ve paylaşım merkezidir. İlk olarak 1950’li yıllarda bilgisayarla tanıştık. Ardından veri aktarımı gerekçesiyle internet ağı oluşturuldu. Ardından Amerika 1960’lı ve 1970’li yıllarda ilk temelleri atarak ARPANET sistemlerini kurmuş ilk mesajı atmıştır. Ağ paylaşımı sayesinde ilk veri paylaşımı gerçekleşti. Günümüzdeki halini almasında 1989’da Cern’de yapılan araştırmalar ön ayak olmuştur. WEB 1.0 devrinin ilk adımları bu şekilde atılmıştır.

WEB’in Son Evrimi 4.0

Web 4.0 dönemi, artık günlük olarak sürekli ziyaret ettiğimiz hatta içinden çıkamadığımız internete yüksek düzeyde zeka işlemektir. Bu da bilgi sistemine daha hızlı, daha güvenli ve daha kaliteli içeriklere ulaşmamız anlamına gelir. Artık internet bilgiyi bize sunarken salt olarak değil de değeri artırılmış bir şekilde sunmaya başladı. İçerik üreticilerini kontrol ederek veya içeriği artırılmış gerçeklik ve büyük web veri teknolojileriyle sunmaktadır.

Dünyamızın dijitalleşmesiyle internetin kontrolü zor bir hale gelmiştir. Web 4.0 internette yapay bir zekanın varlığını oldukça hissettirmeye başlamıştır. Web 4.0 kullanıcıya daha iyi hitap edebilmesi için interneti insanla muhatap oluyormuş gibi evrimleştirmiştir. Oluşturulan algoritmalar kullanıcıya daha iyi hitap edebilmesi için internetin de kendini geliştirebilmesi üzerine kurulmuştur. Kullanıcıya hitap edebilmesi için kendini güncelleyen ve geliştiren bir hal almıştır. Bu sayede insanlar karşılarında bir insan varmış gibi ihtiyacı olan bilgilere en hızlı şekilde ulaşabilmiştir. Yapay zeka, bir nevi düşüncelerimizi olduğu gibi sunup almak istediğimiz cevapları alabilmemiz demek. Kullanıcı zaman kaybetmeden ve kendilerini daha da güvende hissederek istedikleri sonuçlara ulaşmaya Web 4.0 döneminde başladı. Sanal gerçeklikle tanıştığımız bu dönemde artık insanlar hayatlarını webte yaşıyor. Kullanıcılar İnternet üzerinden çalışıyor, internette gezmek istediği yerleri geziyor ve sanal dünya hayatımızın neredeyse tamamını kaplıyor.

www

WEB 1.0 Nedir ?

İnternet kavramı ilk çıktığından bu yana sürekli gelişim göstermiştir. WEB 1.0 Worl Wide Web kavramının ilk düzenlendiği internet dönemidir. Tam anlamıyla 1995 yılında başlayan bu dönem internetin en ilkel haliydi. Kısıtlı bir tasarım ve bilgiye ulaşım sağlıyordu. Dönemine göre çağın en önemli gelişimi sayılsa da günümüze göre düşününce çok kısıtlı bir yapısı vardı. Kullanıcıya sadece veri sunmayı başarıyordu. Verileri belirli kişiler yükleyebiliyordu. Kullanıcılar sadece veriye ulaşıp hiçbir şekilde müdehale edemiyordu, veri ekleyemiyordu.

WEB 2.0 Nedir?

Web 1.0’ın bir üst evresidir. 2000 ve 2010 yılları arasında gerçekleşen bu evrim kullanıcılara artık internette sadece dolaşma değil içerik üretme fırsatı sağlamıştır. Kullanıcıyı bir üst seviyeye taşıyarak interneti sadece tüketici olarak değil aynı zamanda üretici olarak da kullanma becerisini sağlamıştır. Web 2.0 dönemi kullanıcılara kişisel verilerini paylaşmayı, yorumlar yapmayı ve özgün içeriklerle kendilerini ifade etme fırsatı vermiştir. Kişiler bu dönemde blog sayfalarıyla online günlük tutmuş başka insanlarla bağlantı kurabilmiştir. Facebook, Twitter, Youtube, Instagram ve Wikipedia gibi sosyal medya platformları ve blog sayfaları gibi web siteleri Web 2.0 dönemiyle hayatımıza girmiştir.

WEB 3.0 Nedir?

Webin gelişiminin 2010 yılından sonraki halidir. Web 3.0’da yapay zekayla tanıştık diyebiliriz. Yapay zeka algoritmalarıyla internetin keyfine bu dönemde varmaya başlladık. Reklam ve pazarlamanın sanal hale gelmesi bu algoritmalarla oluştu ve internet güvenli bir hal almaya başladı. Ekonomi ve para sanal bir hal almaya başladı. Web 4.0 için temel oluştu.

arpanet

WEB 4.0 İnternete Neler kattı?

  • Kullanıcıları göz önünde bulundurarak sanal botlarla farklı bi deneyim katıp alanı genişletti.
  • Tamamen uzaktan online kontrolleri hayatımıza dahil ederek yaşamımızı kolaylaştırdı.
  • Ürünlerin sanal gerçeklik ortamlarında incelenmesiyle güvenli alışveriş hizmetleri sundu.
  • Yapay zeka algoritmalarıyla ticari sitelerin kendilerini geliştirmelerine yardımcı oldu.
  • Aktif online güvenlik sistemleriyle oturduğumuz yerden ve herkese hitap eden sistemlere ulaşmamıza sebep oldu.
  • İnsanların istemedikleri içeriklerden uzaklaşmaları için fırsat tanıdı.
  • Kullanıcıların tercihlerine göre içeriklerle reklamları hayatımıza soktu.

Makineler ve insanlar arsındaki ilk dokunuşun aslında bu dönemde gerçekleştiğini öne sürebiliriz. Makinelerin sadece denileni yapmasından ziyade insanları anlaması bizim için büyük, makineler için küçük olan ilk adım. Artık internet çevrimiçi olduğu sürece bizi anlayıp isteklerimiz doğrultusunda bizi anlayabiliyor.

Ne aramak istersiniz?